behandeling

Het belang van een sport massage bij sporters

sportbehandelingHet komt vaak voor dat sporters enthousiast beginnen met sporten, maar hierbij niet de juiste trainingstechniek toepassen.

Volgens Bodyfiction heb je als sporter een verhoogde kans op blessures. Om langdurige blessures te voorkomen kan het van belang zijn om regelmatig een sport massage te ondergaan.

Wat is precies het belang van een sport massage voor sporters die intensief trainen?

Sportmassage

Een sportmassage kan om verschillende redenen worden ondergaan. Zo kan je er ten eerste voor kiezen omdat je een betere sportprestatie wilt kunnen leveren. Hierbij worden vooral je spieren van te voren goed losgemaakt, zodat je spieren al wat opgewarmd zijn.

Ook kan je een sportmassage ondergaan omdat je een blessure hebt opgelopen en je spieren sneller wilt laten herstellen. Een sportmasseur weet hierbij precies hoe de spieren het beste kunnen worden gemasseerd om dit gewenste effect te bereiken.

Verrichtingen

Een sportmassage wordt bij voorkeur door een gediplomeerde sportmasseur uitgevoerd. Deze sportmasseur is dan ook gespecialiseerd in het geven van sportmassages, hierbij worden je spieren beter gemasseerd, wat een beter effect tot gevolg heeft.

De gediplomeerde sportmasseur is dan ook in staat om verschillende verrichten uit te voeren. Zo kan een sport massage veel effect geven wanneer het als eerste hulp wordt verleend bij een sportongeluk. Een andere verrichting is het doen van een functieonderzoek.

Hierbij worden je spieren en gewrichten gemasseerd om zo te kunnen onderzoeken of je na een blessure weer volledig hersteld bent. Vaak is het hierbij vereist om een diagnose van een arts hebben ontvangen, zodat de sportmasseur hier mee verder kan werken.

Een andere verrichting is het geven van bandage- of tapeconstructies. Dit houdt in dat je de sportmasseur bezoekt voordat je een training of wedstrijd begint. Hierbij dient de tapeconstructie als ondersteunende maatregel om eventuele blessures te voorkomen.

Ook hier wordt vaak een diagnose van een arts voor gevraagd. Het kan ook zijn dat je al eerder bent behandeld en dat je hierdoor preventief een bepaalde constructie wilt dragen tijdens het sporten.

Ten slotte kan een sportmasseur ook een normale massage verzorgen die wel enkele kenmerken van een sportmassage in zich heeft. Echter is het hierbij niet altijd een doel om blessures te voorkomen of te herstellen.

Het belang van sport massage

Wanneer je een intensieve training of wedstrijd hebt gehad is je lichaam vaak erg vermoeid. Dit kan problemen opleveren met het herstel van je spieren of de veerkracht om later weer goede prestaties te kunnen leveren.

Vooral wanneer je vaak intensief sport is je lichaam niet altijd meer in staat om zelf volledig te herstellen. Hierbij is het ondergaan van een sport massage van groot belang.

Hierbij wordt vooral de spierspanning aangepakt, zodat je lichaam sneller in staat is te herstellen. Vaak is een sport massage dan ook onderdeel van de training in de vorm van een cooling down.

Het is niet bewezen dat je ook betere prestaties kunt leveren tijdens het sporten. Echter wordt een sportmassage na een intensieve inspanning wel vaak als prettig ervaren. Ook kom je sneller tot rust door een goede sportmassage. Een sportmassage helpt dan ook vooral bij het herstel van je lichaam en heeft niet zozeer direct effect op de sportprestaties.

Be the First to comment.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *